Bruggen bouwen

Ga naar het
stappenplan van:

Wat hebben burgerinitiatieven nodig om te slagen?

Een bewonersinitiatief tot uitvoering brengen kent vaak vele hobbels, het is geen eenvoudige klus. Ik kan u hierbij goed ondersteunen en ontzorgen; niet alleen bij het schrijven van een haalbaar plan maar ook bij de stappen die bij de gemeente genomen moeten worden en de mogelijke weerstand die overwonnen moet worden. Ik heb in de praktijk zelf die stappen uitgevoerd en bij projecten de weerstand gevoeld. Ik weet waar u tegenaan gaat lopen, hoe het ambtelijk gesprek verloopt en wat een bestuurder verwacht. 

Ik spreek hun taal en kan ervoor zorgen dat het plan niet onder maar boven op de stapel komt!

Stap 1

Intake. De burger heeft een initiatief – ik bespreek met de initiatiefnemer wat hij beoogt met zijn plan. Ik luister en stel veel vragen om het plan scherp te krijgen en te beoordelen wat er moet gebeuren. Het intakegesprek mondt uit in een plan van aanpak. 

Stap 2

De omgeving informeren over het initiatief en afstemming en draagvlak zoeken voor het plan. Individuele gesprekken voeren en bijeenkomsten met de groep organiseren. 

Stap 3

Het initiatief omvormen tot een haalbaar plan. Het plan moet als goede basis dienen voor het gesprek met de gemeente. Daarin komen elementen terug als: legitimiteit, rendement en betrokkenheid.   

Stap 4

Het plan met de gemeente bespreken. Deze stap kent vele kleine stappen om binnen de gemeente de handen op elkaar te krijgen zowel ambtelijk, denk aan de diverse afdelingen zoals vastgoed, sociaal domein, financiën/subsidies, ruimtelijke ontwikkeling en wonen als bestuurlijk.

Voorbeeld

U heeft, met nog enkele buren, tijdens de buurtbarbecue het plan opgevat om voor de school – die in uw ogen al veel te lang leeg staat – een woonvorm voor senioren te ontwikkelen. Hiermee pakken jullie de eenzaamheid in de buurt aan en krijgt de school weer een nieuwe functie. Er wordt een eerste schets ontworpen en een globaal plan voor financiering opgesteld als basis voor het gesprek met de gemeente. Wat een mooi buurtinitiatief, wie kan daar nu tegen zijn, maar dan blijkt in de praktijk dat het toch niet zo makkelijk van de grond komt als het op het eerste gezicht leek.