Procesbegeleiding

Ga naar het
stappenplan van:

Het begeleiden van ruimtelijke ontwikkelingen. Hoe werkt dat?

Ik ontwerp en begeleid processen op het gebied van woningbouwontwikkelingen. Hoeveel potentie een bouw c.q ontwikkelplan ook heeft, er zullen nog diverse hordes genomen moeten worden om het ook daadwerkelijk zo uit te voeren dat zoveel mogelijk betrokken partijen zich in het definitieve plan kunnen vinden. 

Met de Omgevingswet in aantocht wordt er veel over het begrip participatie geschreven en gesproken. Maar wat bedoelt de wetgever met het begrip participatie? En is het wel zo vanzelfsprekend als het lijkt? Het begrip suggereert dat de ene partij mee mag doen met de andere partij. Gebleken is dat burgers dat heel anders ervaren en afstandelijkheid voelen in plaats van samen optrekken. Dat betekent dat beide partijen in een zo vroeg mogelijk stadium heldere spelregels moeten afspreken over wat wel en wat niet kan. 

Ik neem u mee in dat proces en laat u zien dat het de moeite loont om keuzes aan de voorkant van het planproces te maken om verkeerde verwachtingen en fricties te voorkomen. 

Stap 1

Intake gesprek met potentiële opdrachtgever waarin 2 zaken van belang zijn:

  • vanaf de start van het project worden betrokken burgers en overige partijen bij alle noodzakelijke stappen in het proces betrokken;
  • inventarisatie van het bestuurlijk en juridisch kader – randvoorwaarden bij de besluitvorming.

Stap 2

Het ontwerpen van een participatieplan waarin de onderstaande stappen worden verwerkt:

  • analyse van de stakeholders en hun belangen en posities in relatie tot de bouwontwikkeling;
  • per projectfase wordt vastgelegd wie op welke wijze belanghebbende is en op welke wijze deze verschillende partijen wanneer worden betrokken bij het project – planning en uitvoering;
  • borging resultaat bestuurlijk besluit.

Voorbeeld

Mijn ervaring met het betrekken van ‘boeren, burgers en buitenlui’ bij ontwikkelingsprocessen heb ik eind jaren ’90 en vele jaren daarna in diverse RO en wonen projecten in allerlei vormen en maten georganiseerd; van informatiebijeenkomsten langs de hele Hollandse kust tot in diverse omgevormde ruimtes in fort Kijkduin bij Den Helder waar we gebogen over kaarten en het plakken van gele stickers probeerden de wereld van burgers en die van de beleidswereld dichterbij elkaar te brengen. Het betrekken van de burger bij beleidsontwikkeling is niet nieuw maar de mate van participatie ontwikkelt zich en vindt zo steeds eerder in het proces plaats.
Dat is goed – het is van groot belang om een stevige basis te leggen voor een goede samenwerking met de gemeente zowel op ambtelijk, bestuurlijk als politiek niveau.